Josefin Lundin, Kulturama Gymnasium, Musikal, År 3. Intervju för marknadsföring av Kulturama.

Vad tänker du spontant på när du tänker på Kulturama?
Det känns lite som att komma hem! Man saknar både klass och skola på helgerna, så det är en väldigt positiv känsla att komma hit. Jag bor i Trosa och pendlar hit varje dag, en och en halvtimme, men det känns ännu så länge som att det verkligen är värt det!

Hur kom det sig att du sökte till Kulturama?
Jag gick i musikklass och kände att jag ville fortsätta med musiken på något sätt i gymnasiet. En kompis syster gick här på Kulturama, så jag kom hit för att kolla in skolan. Egentligen var det inte helt naturligt för mig att söka till musikal, det var något av en vild chansning för jag hade varken dansat eller spelat teater. Det var tufft det första året och jag fick verkligen kämpa eftersom alla andra hade dansat och spelat teater, men det har gått bra! Lärarna är ett verkligt stort stöd - de är helt enkelt out standing! Alla vet att vi inom musikal verkligen ser upp till våra lärare och känner att de verkligen tar hand om oss och bryr sig.

Hur jobbar lärarna med er elever?
De bygger mycket på att skapa förtroende, gruppkänsla. Att vi ska tro på oss själva och känna att vi räcker till. Lärarna i de teoretiska ämnena visar stor förståelse för att vi har estetiska ämnen och det t ex innebär att vi måste äta matsäck under lektionen för att vi har haft dansklass innan och så. De estetiska ämnena ger också ett sug som räcker till även för de teoretiska. Jag menar, om man t ex har en danslektion och så en teorilektion och därefter en sånglektion, så spelar det liksom ingen roll med den där teorilektionen - suget hänger kvar och så gör man allting av bara farten!

Vad är det som du tycker är så roligt med musikal?
Det är nog att det är lite "töntigt", lite Disney-aktigt, lite för mycket av allt! Det är det som gör det så kul, tycker jag, och naturligtvis också att det är så komplett. Man får ju uttrycka sig i alla formerna samtidigt - dans, teater och sång.

Vad drömmer du om att göra efter skolan?
Den stora drömmen är förstås att bli musikalartist, men jag kan tänka mig att göra vad som helst inom musik. Jag tycker att det verkar väldigt roligt att undervisa i sång t ex. Men musikalartist är målet just nu!

Jag tror på musikal. Visst finns det perioder när jag har tyckt mer om dansen eller sången, men de här åren på Kulturama har fått mig att verkligen tro på musikal som en konstnärlig form som passar mig!

Hur har du utvecklats under de här åren på Kulturama?
Jag har utvecklats otroligt mycket. Det känns nästan som att jag inte kunde nånting när jag kom hit. Men det är också helt sjukt att tänka på hur mycket Kulturama har gjort för mitt självförtroende! Vi pratar mycket om det i klassen - hur mycket Kulturama gör att man utvecklas som människa. Så det är inte bara allt jag har lärt mig inom sång, dans och teater - det är allt det andra också som Kulturama har gett mig som människa.

Hur arbetar man med en musikal?
Det är lite problematiskt med musikal. Först lär vi ju oss varje del - sången, dansen, teatern, varje form för sig. Men sen kommer det allra svåraste - att sätta ihop de här tre till något bra. Jag är inte säker på att alla förstår hur svårt det faktiskt är. När vi arbetar fram musikalen lär vi oss att vi alltid utgå från oss själva, det jobbar vi mycket med för att komma in i våra roller, "hur skulle jag själv känna i den och den situationen?" - vi får lära oss att plocka fram våra egna känslor hela tiden för då blir det äkta och i längden bäst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0